Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2009 12:23 - смях през сълзи...
Автор: marinella Категория: Други   
Прочетен: 1517 Коментари: 0 Гласове:
0



Написано преди 70 години от Чудомир

СЕЛО
/Със съкращения/

"Село, село, пусто село, откак се е заселило, все в тоя дълбок дол лежи...
...............................................................................................................................................
- Ибрям, а, Ибрям, спиш ли?
- Какво да спим бе, чорбаджи, гладен човек спи ли?
- Слушай, Ибрям, стига си лежал, искаш ли да станеш кмет на нашето село?...Ще разбием вратата на общината, ще седнеш на кметския стол и ще почнеш да командуваш. Всички се изредиха да кметуват в това пусто село и пак кмет няма. Сега вече е твой ред. Хайде! Ставай, че работа ни чака. Заповеди трябва да се издават, наредби трябва да се пишат. Ставай, аз ще ти бъда секретар.

Най-напред ще поставим въоръжена стража в двата края на селото и зададе ли се някой политически демагог - ще го арестуваме и ще го пъхнем в нашия ракиен казан. Зададе ли се агитатор - вътре! Зададе ли се депутат - в казана! Ще подпалим огън и ще ги стопим. Маста ще ни трябва после за селската вършачка, за трактора, за мелницата.
 
След това ще издадем заповед всички бивши и сегашни общинари да се мобилизират и да се изпратят да копаят водопровод и докато не протекат чешмите из село, да не се връщат. Всички стари горски стражари да се накарат да залесяват бреговете на реката и докато не потече пак, както е текла, да не стъпват в селото. Неотчетените секретар-бирници, касиери на кооперация, училищни, читалищни и черковни настоятели да идат да чукат чакъл за поправка на селските пътища... Попът да полее и помете всички улици в селото. Бакалинът да поправи покрива на училището и да постави стъкла на всички обществени сгради. Двамата лихвари да открият на своя сметка дневен детски дом и безплатни ученически трапезарии... Който не изпълни заповедта и не се подчини на новата власт - в казана! 

Какво ме гледаш така?... Ставай, че работа ни чака. И аванс срещу заплатата си ще получиш, щом поемеш длъжността - един комат хляб и буца сирене. Хайде!.............."



Тагове:   сълзи,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinella
Категория: Други
Прочетен: 72346
Постинги: 29
Коментари: 90
Гласове: 785
Архив
Блогрол